Aspiratoare antibacteriene, cu lumină ultravioletă

Covoarele şi mochetele sunt recunoscute ca fiind un loc de acumulare a prafului, microorganismelor şi a altor alergeni din locuinţă, singura metodă de a lupta împotriva lor fiind folosirea aspiratorului. Cercetări mai recente au demonstrat că dotarea capului de aspirare cu o sursă de lumină ultravioletă (UV) dublează eficienţa aspiratorului în eliminarea acestora.

Oameni de ştiinţă de la Ohio State University au evaluat eficacitatea unor aspiratoare casnice în forma aflată la comercializare şi apoi eficacitatea aceloraşi aspiratoare dotate cu o sursă de ultraviolete. S-a folosit radiaţie din gama UV-C, adică o lumină cu lungimea de undă de 253,7 nanometri, care are multe aplicaţii în echipamente de purificare a apei, dezinfecţia aerului, alimentelor şi a diverselor suprafeţe. Este primul studiu despre efectele ei pe covoare.

Testele s-au efectuat pe o varietate de tipuri de covoare din diverse locuri şi s-au prelevat probe care au fost analizate în laborator. Interpretarea rezultatelor a arătat că prezenţa radiaţiei ultraviolete practic dublează eficacitatea aspiratorului în reducerea coloniilor microbiene de pe suprafeţele textile, lucru important în special în cazul persoanelor alergice la praf sau a celor suferinzi de astmă.

Studiile au fost finalizate la sfârşitul lui 2010. De atunci a trecut mai bine de un an, timp în care pe piaţă şi-au făcut apariţia primele aspiratoare antibacteriene care încorporează această tehnologie. Este vorba despre modelele AC Electronics by Brubaker şi de IQI Bed Vac, două aspiratoare de mână destinate în primul rând pentru curăţarea patului, canapelelor, perdelelor, în general a suprafeţelor cu care suntem cel mai mult în contact. Pentru creşterea eficienţei, capul de aspirare este unul vibrator, ajutând astfel la dislocarea microorganismelor dintre fibrele materialului.

Aspiratoarele normale, de uz general, pot fi şi ele îmbunătăţite pentru a avea efect antibacterian, prin folosirea unui cap de aspirare dotat cu o lampă cu ultraviolete alimentată dintr-un set de baterii, ca de exemplu Klac Vac. Este un accesoriu care se potriveşte la furtunul oricărui aspirator normal. Pe viitor este de aşteptat ca tot mai multe modele de vârf să fie dotate din fabricaţie cu funcţie antibacteriană.

Sursa

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress