Senzor wireless şi aplicaţie de iPhone pentru plante ornamentale

senzor iPhone plante ornamentale

Dacă cineva credea că între un smartphone şi o plantă nu poate exista nici o legătură… iată că s-a înşelat. Compania franceză Parrot ne arată că şi plantele pot beneficia de pe urma evoluţiei din ultimii ani ale telefoanelor inteligente. Proiectul francezilor constă dintr-un senzor wireless amplasat în ghiveciul plantei, care comunică informaţiile achiziţionate unei aplicaţii de pe telefonul mobil. În acest mod nu numai că vom fi ţinuţi la curent atât cu starea curentă a microclimatului plantei, dar vom fi totodată înştiinţaţi dacă este nevoie de luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia.

Compania a fost înfiinţată în anul 1994 de către Henri Seydoux, ca parte a determinării sale de a transforma inevitabila dezvoltare explozivă a industriei telefoniei mobile în ceva de utilitate cotidiană, prin crearea unor dispozitive wireless de înaltă calitate, uşor de utilizat, menite a aduce îmbunătăţiri în cele mai diverse aspecte ale vieţii de zi cu zi. Având în vedere că în 1994 majoritatea dintre noi nici nu auzise de telefoane mobile, cu atât mai puţin de accesorii fără fir pentru acestea, putem spune că tipul este un vizionar.

Revenind la Parrot Flower Power, dispozitivul este dotat cu o serie de senzori care măsoară intensitatea luminoasă, cantitatea de umezeală din sol, temperatura şi nivelul substanţelor nutritive ale solului. Toate aceste informaţii sunt transferate printr-o conexiune Bluetooth 4.0 către telefonul inteligent al deţinătorului. Alimentarea dispozitivului este asigurată de o baterie AAA, ca cele din telecomenzile tv, bateria având o durată de viaţă de 6 luni.

O aplicaţie de pe telefon interpretează datele în funcţie de baza de date încorporată, urmând a ne informa dacă planta dispune de condiţii propice dezvoltării sau, în caz că nu, care sunt măsurile care trebuie luate. Baza de date a aplicaţiei, alcătuită de botanişti, cuprinde datele a aproximativ 6000 de plante ornamentale.

Senzorul wireless Parrot Flower Power va fi disponibil în cursul anului curent, în două versiuni coloristice. Aplicaţia pentru iPhone este deja disponibilă gratuit pe iTunes. Pentru mai multe detalii, vizitaţi pagina oficială a produsului, www.parrot.com/flower-power/

Din punctul meu de vedere ca iubitor de plante ornamentale, acest senzor este mai mult o jucărie drăguţă decât un dispozitiv cu adevărat util. Cine este pasionat de plante nu are nevoie de aşa ceva pentru a ştii când trebuie udată, când trebuie scoasă pe balcon sau adusă în casă, când trebuie schimbat pământul sau mutat într-un ghiveci mai mare.

Pentru cineva care nu are un interes deosebit pentru plante dar totuşi doreşte să aibă câteva în preajmă, Parrot Flower Power ar putea fi destul de util. Cu menţiunea că datele dispozitivului trebuie interpretate şi adaptate în funcţie de stilul personal de viaţă. De exemplu degeaba într-o dimineaţă de vară caniculară aplicaţia ne arată că totul este în regulă dacă noi vom fi la serviciu la prânz, când solul plantei deja poate fi complet uscat. În asemenea zile cea mai indicată ar fi udarea plantei înainte de plecare, pentru a rezista până la revenirea noastră acasă. Cu cât ghiveciul plantei este mai mare, cu atât mai bine, fiind mai mare şi cantitatea de apă reţinută de sol.

Un aparat cu adevărat util ar fi unul care să fie capabil să asigure automat udarea plantei când suntem plecaţi la muncă sau în concediu. Dar asta probabil într-o versiune viitoare…

Actualizare, 17 Mai 2014: senzorul wirless Parrot Flower Power a ajuns şi pe piaţa românească, putând fi cumpărat din magazinele de electronice şi electrocasnice Elanko sau din magazinul online smuff.ro

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress