Fotografii 3D, tipărite cu imprimante 3D

fotografii 3D la imprimante 3D

Imprimantele 3D nu mai reprezintă o noutate, dar sunt încă o raritate, chiar dacă au fost deja lansate şi câteva modele de serie. Ca de obicei la apariţia unor noi tehnologii, utilitatea acestor imprimante este încă pusă sub semnul întrebării de către unii. Cu toate acestea, tipărirea unor obiecte tridimensionale începe să aibă şi aplicaţii practice mai mult decât interesante, ca de exemplu realizarea unor fotografii 3D.

Procesul constă în trei paşi:

  • scanarea subiectului. Această operaţiune se realizează manual, iar subiectul poate fi o persoană sau o familie. Poate dura până la 15 minute, timp în care subiectul trebuie să stea nemişcat.
  • se creează un model 3D având la bază datele obţinute la scanare. Vor fi ajustate detalii cum ar fi culoarea părului, a hainelor etc.
  • ultimul pas, tipărirea figurinei miniaturale, folosindu-se o imprimantă 3D.

Figurinele sunt tipărite din material plastic şi clientul poate alege între trei mărimi:

  • S – înălţime de până la 10 cm, greutate 20 g
  • M – înălţime de până la 15 cm, greutate 50 g
  • L – înălţime de până la 20 cm, greutate 200 g

Preţurile încep de la echivalentul a aproximativ 185 euro şi cresc odată cu mărimea figurinei şi cu numărul de persoane din „fotografie”. Se oferă o reducere începând cu a treia persoană dintr-o fotografie de grup.

Deocamdată singurul studio care oferă aceste servicii este cel aflat în Tokio, iar rezervările sunt făcute pe câteva luni înainte. Având însă în vedere succesul de care se bucură noul serviciu, ne putem aştepta la o extindere în viitorul apropriat.

La fel de previzibil este că serviciile de fotografiere 3D se vor dezvolta semnificativ din punct de vedere tehnologic în anii care urmează. Dacă acum o scanare completă a unei persoane poate dura până la 15 minute, în timp acest interval se va reduce la câteva secunde sau chiar mai puţin. Să nu uităm că la inventarea fotografiei expunerea dura nu mai puţin de 8 ore.

Odată cu perfecţionarea acestei noi tehnologii, n-ar fi exclus să renască celebrele cabine foto automatizate, de data aceasta pentru fotografii tridimensionale. La noi n-au mai reuşit să pătrundă, dar în occident erau foarte populare.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi Omote 3D.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comentarii to “Fotografii 3D, tipărite cu imprimante 3D”

  1. Nelustereo spune:

    „Fotografii 3D, tipărite cu imprimante 3D”,

    sau „Figurine 3D, tipărite cu imprimante 3D”?

  2. Antal spune:

    Aveți dreptate şi vă mulţumesc pentru observaţie. În principiu este vorba despre figurine, dar niște figurine care reproduc fidel modelul original. Fidelitatea este un lucru destul de rar întâlnit chiar și la figurinele reprezentând personaje din filme sau desene animate. Deși acestea sunt fabricate în serie, adesea recunoaștem personajul doar mulțumită unui detaliu sau în cele mai nefericite cazuri pentru că îi scrie numele pe cutie. Comparativ cu ele, figurinele produse prin metoda japoneză au o fidelitate aproape fotografică. Asta m-a impresionat la momentul scrierii articolului și m-a făcut să păstrez exprimarea originală, din japoneză (Google Translate) şi engleză, respectiv cuvântul „fotografie”.

    Cu timpul tehnologia se va dezvolta şi totodată de va ieftini, iar atunci vom vedea fragmente de realitate „tipărite” complet, nu doar personajele din ele. Adică diorame. Ceea ce astăzi fac numai modeliştii, cu multă muncă şi migală. Dacă ne uităm înapoi în istorie, vom vedea că la apariţia tehnicii fotografice pentru multă vreme ele reprezentau doar persoane, familii şi grupuri de persoane, adesea în studio. Costurile mari limitau folosirea ei la monente deosebite, şi din păcate doar o foarte mică parte dintre fotografiile vechi surprind mai mult de atât.

Răspunde

Powered by WordPress