Jocuri video pentru recuperare după atac cerebral

Logo Limbs Alive

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle lucrează la un nou mod de recuperare fizică a celor afectaţi în urma unui atac vascular cerebral, apelând în acest scop la senzorii de mişcare utilizaţi de jocurile electronice din seria Nintendo Wii. Prin dezvoltarea unor jocuri video adaptate nevoilor specifice gimnasticii recuperative, bolnavii îşi vor putea efectua acasă exerciţiile fizice necesare într-un mod mai mult mai antrenant decât până în prezent.

Recuperarea mobilităţii membrelor după un atac cerebral este posibilă, dar necesită multe luni de exerciţii zilnice (recomandabil 45 de minute), sub supraveghere medicală. Aceasta lucru are o serie de neajunsuri cum ar fi necesitatea deplasării bolnavilor la şedinţele de recuperare, lipsa numărului necesar de cadre medicale specializate ş.a. Din aceste motive în jur de 80% dintre bolnavi nu îşi vor recăpăta niciodată mobilitatea mâinii şi a braţului, ceea ce le limitează drastic gradul de independenţă, capacitatea de a se descurca singuri măcar cu necesităţile cotidiene de bază, pe scurt le reduce foarte mult nivelul de trai.

Posibilitatea efectuării exerciţiilor în propria casă, într-un mod care alungă plictiseala dată de monotonia lor, reprezintă un mare pas înainte în recuperarea acestor oameni. Bolnavii care au parte de o exerciţii de recuperare fizică corect efectuate pe perioada primilor luni de după atacul cerebral, îşi recuperează aproape total mobilitatea, fiind capabili să se întreţină singuri şi chiar să se reîntoarcă în câmpul muncii, ceea ce este un mare câştig atât pentru calitatea vieţii pacientului, cât şi pentru familia acestuia. Se lucrează la modalităţi care vor permite medicului să supravegheze de la distanţă evoluţia pacientului şi adaptarea tipului şi al nivelului de dificultate al exerciţiilor în funcţie de nevoile individuale. Jocurile sunt astfel concepute încât să asigure antrenarea atât a muşchilor implicaţi în mişcări ample, cât şi a celor pentru mişcări de fineţe.

Pentru ca costurile suportate de bolnav să fie cât mai mici şi exerciţiile de recuperare cât mai accesibile, focurile vor fi dezvoltate pentru mai multe platforme, atât console de jocuri cât şi pentru calculatoare personale, laptopuri etc. Va fi posibilă jucarea lor şi în mod multiplayer, de exemplu cu nepoţii, ceea ce va crea un plus de motivare. Se intenţionează dezvoltarea unor jocuri video terapeutice şi pentru alte afecţiuni, cum ar fi: boli pulmonare cronice, diabet zaharat tip 2, demenţă.

Pentru mai multe informaţii recomand citirea comunicatului de presă, iar pentru a urmări evoluţia proiectului vizitaţi siteul oficial, Limbs Alive.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress