Electric Imp conectează electrocasnicele la internet

Electric Imp, conectarea electrocasnicelor la internet

O nouă abordare privind interconectarea electrocasnicelor în reţea vine de la Electric Imp, un start-up pornit vara trecută. Fondatorii sunt trei ingineri, Hugo Fiennes – care a lucrat la primul iPhone, Kevin Fox – fost designer al Gmail şi Peter Hartley – specializat pe firmware. Cei trei pleacă de la premisa că producătorii de electrocasnice nu sunt prea talentaţi când vine vorba despre servicii internet de tip cloud, prin urmare ar fi suficient să se limiteze la a instala un slot (o fantă cu conector) în aparatele fabricate şi să-i lase pe cei de la Electric Imp să se ocupe mai departe.

Abordarea este una foarte practică din punct de vedere al costurilor şi nu în ultimul rând al dimensiunilor care ar putea fi critice în cazul unor electrocasnice mici. Cei trei au adoptat formatul standard folosit de cardurile de memorie de tip SD, cel mai răspândit format la ora actuală. Astfel întreaga interfaţă electronică este deosebit de compactă, deci nu pune în dificultate proiectanţii electrocasnicelor, iar slotul necesar fiind folosit pe scară largă are costuri foarte mici, alt element important într-o economie de piaţă.

Cardul electronic care ar asigura conectarea la serviciile web conţine partea de conexiune Wi-Fi, cea de criptare a comunicaţiilor şi un microcontroler. Seamănă cu cardurile de tip Eye-Fi, care introduse în aparatul foto în locul cardului de memorie încarcă wireless fotografiile pe calculatorul cu care este conectat sau direct pe internet. Ca şi aplicaţii practice, odată ce electrocasnicele sunt conectate la internet, ne va limita numai imaginaţia. Aparatele vor putea fi pornite, oprite sau setate de la distanţă, vom fi anunţaţi când şi-au terminat sarcina programată, consumatorii de mare putere vor putea porni automat la orele la care preţul curentului electric este minim (asta în ţările cu preţ variabil la energia electrică) ş.a.m.d. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a-şi scrie propriile programe, într-o interfaţă simplu de utilizat.

Electric Imp, conectarea electrocasnicelor la internet

Preţul unul card electronic se estimează că va fi în jurul a 25$, dar acesta va scădea odată cu creşterea producţiei. Faptul că s-a ales varianta cardului inserabil opţional în aparatura electrocasnică în locul unor dispozitive incluse din fabricaţie în ea aduce o serie de avantaje atât pe partea de costuri cât şi pe cea de flexibilitate în utilizare faţă de alte iniţiative similare. Vom putea achiziţiona carduri doar pentru aparatele la care ne sunt necesare, la schimbarea lor putem păstra cardurile şi le putem muta dintr-un aparat în altul în funcţie de nevoi de exemplu la plecarea în concediu.

Se pare că de luna viitoare vor fi disponibile pentru dezvoltatori primele carduri, iar până la finalul anului vor apărea şi primele aparate electrocasnice care încorporează slotul necesar folosirii cardului. Probabil la început va fi vorba de aparate ale unor producători americani mai puţin cunoscuţi la noi, dar este un început promiţător iar dacă viabilitatea soluţiei se va dovedi în practică, ar putea deveni rapid standardul în domeniu. Deocamdată pare a avea cele mai multe şanse de succes dintre toate proiectele de acest gen, atât prin prisma soluţiilor tehnice alese, cât şi datorită experienţei echipei dezvoltatoare.

Să nu uităm că până pe data de 12 iulie 2012 la Comisia Europeană se află în faza de consultare publică proiectul legislativ de reglementare al acestui a aşa numit „internet al obiectelor„. Mai avem timp o lună şi jumătate la dispoziţie pentru a ne exprima eventualele propuneri sau temeri privind securitatea, confidenţialitatea datelor personale ş.a.

Surse: Engadget şi siteul oficial al Electric Imp

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress