Nou format de transmisie TV 3D, compatibil 2D

Una dintre multiplele probleme care limitează răspândirea canalelor de televiziune cu transmisie 3D o reprezintă necesitatea ca aceste emisiuni să fie vizibile şi pe televizoarele 2D. Emisiunile 3D sunt transmise în forma a două jumătăţi de imagini, destinate celor doi ochi. Jumătăţi întreţesute în sensul că dintr-o imagine se transmit doar coloanele pare, din cealaltă doar cele impare, iar din suprapunerea lor se obţine imaginea 3D redată telespectatorului.

Problema vine de la necesitatea ca această imagine să se poată reda şi pe aparatele 2D, majoritare la momentul de faţă. Convertirea emisiunilor tridimensionale într-una bidimensională este posibilă, dar cu o problemă greu de trecut cu vederea: o semnificativă înrăutăţire a calităţii imaginii, datorită faptului că atât pe canalul aferent ochiului drept cât şi pe celălalt avem disponibilă doar fiecare a doua coloană de pixeli a imaginii, iar coloanele de completare din celălalt canal nu se potrivesc perfect.

Japonezii de la NHK Media Technology propun o rezolvare simplă şi eficientă a acestei probleme, prin sistemul numit Advanced Stereo 3D. Aceasta va transmite pe ambele canale, cel drept şi cel stâng, imaginile complete, la înaltă definiţie. Deci nu doar fiecare a doua coloană a imaginii, ci imaginea completă. Creşte astfel cantitatea de date necesară a fi transmisă, dar în schimb calitatea imaginii obţinute va fi perfectă atât pe televizoarele 3D cât şi pe cele 2D.

În sprijinul soluţiei propuse de japonezi vine şi faptul că tehnologia este compatibilă cu receptoarele tv aflate pe piaţă şi cu întreg lanţul de transmisie, necesitând doar actualizarea unui encoder în studioul televiziunii. La momentul de faţă sistemul este în faza de standardizare, iar NHK Media Technology se aşteaptă ca în viitor acesta să fie utilizat în întreaga lume.

Se preconizează că prin adoptarea noului sistem de transmisie 3D compatibil 2D să crească numărul posturilor TV cu emisiuni 3D, acestea nemaifiind nevoite să susţină financiar transmisia lor şi în format 2D pentru a ajunge la un public mai larg.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Nou format de transmisie TV 3D, compatibil 2D”

  1. Scurtu Sorin Izvoraş spune:

    Actuala TV3D va fi “ajutata” sau inlocuita de TV3D existenta inca din Anul 1995,creata de mine.
    Functioneaza fara dispozitive intermediare(tip ochelari), pe relativ ori ce tip de display de buna calitate, imaginea este socanta (pozitiv), iar costurile sunt relativ scazute.Pe unul ceva mai modest, imagine este S sau U- HD- foto.
    Nu am reusit sa impun inventia(inventiile), in primul rind din cauza neincrederii si obisnuitelor pareri negativiste ale conationalilor si specialistilor- Nu au reusit ei francezii, japonezii sau americanii, si te lauzi d-ta cu asta, – sau – Pleaca domnule in strainatate si arat-o acolo- acesta fiind un oficial).
    Am dat alte doua inventii “la schimb” pentru a fi ajutat in tara(pe baza uneia dintre ele , “cineva” a ajuns director la un mare institut ”via Anglia”, insa si acolo a cam facut prapad, asa ca a fost dat afara,- insa nu am primit decat promisiuni si incercari de a fi “fentat” si cu acestea doua(TV3D pentru o singura persoana si TV3D pentru mai multe-respectiv cite pot vedea ecranul.
    Revin cu aceste informatii, deoarece a cam venit momentul de cotitura in aceasta privinta, mai ales prin prizma relativei stopari a progresului TV3D actuale si a problemelor vizuale inerente unui proces artificial.
    Cu stima
    Izvoras Sorin Scurtu

Răspunde

Powered by WordPress