Friteuza

Friteuza electrica transparenta

Dintre toate aparatele electrocasnice intrate pe piaţa românească începând cu anii ’90, friteuza a avut cea mai rapidă rată de adoptare de către români. La acest succes a contribuit şi specificul bucătăriei locale, în care alimentele preparate prin prăjire ocupă un loc fruntaş. Iar românii au învăţat repede că o friteuză deşi face un singur lucru dintre toate cele necesare în bucătărie, acel lucru îl face foarte bine. Timpul economisit, uşurinţa utilizării şi nu în ultimul rând rezultatul întotdeauna reuşit fac ca această categorie de electrocasnice să-şi merite din plin banii.

La început friteuzele erau destinate exclusiv industriei alimentare şi HoReCa. Modelele destinate uzului casnic au fost dezvoltate mult mai târziu, dar în timp au devenit foarte îndrăgite. Ca urmare a popularităţii lor concurenţa dintre producători a crescut, iar aparatele au beneficiat de-a lungul timpului de inovaţii pe toate planurile, respectiv ca şi funcţionalitate, economie, design şi nu în ultimul rând siguranţă în exploatare. Datorită acestui fapt înainte de a cumpăra o friteuză este necesară o minimă informare pentru a putea alege aparatul potrivit nevoilor personale în deplină cunoştinţă de cauză.

În continuare vom trece în revistă tipurile constructive de friteuze electrice şi caracteristicile tehnice ale acestora în ordinea descrescătoare a importanţei lor:

  1. Tipuri constructive de friteuze
  2. Friteuzele clasice
  3. Friteuzele semiprofesionale
  4. Friteuzele semiprofesionale duble
  5. Friteuzele cu coş rotativ
  6. Friteuzele cu paletă rotativă
  7. Friteuzele cu aer cald, fără ulei
  8. Friteuze încorporabile
  9. Caracteristici tehnice
  10. Capacitate alimente şi ulei
  11. Puterea electrică
  12. Termostat
  13. Temporizator
  14. Filtru ulei
  15. Stoarcerea uleiului prin centrifugare
  16. Curăţare şi întreţinere
  17. Robinet ulei
  18. Alte dotări

1. Tipuri constructive de friteuze

Friteuzele clasice

Acestea sunt cele mai răspândite, nu pentru că ar fi cele mai bune, ci pentru că se găsesc într-o largă varietate de combinaţii de forme şi culori, lucru care contează dacă din lipsă de informaţii alegerea se face strict pe baza aspectului exterior.

Construite preponderent din material plastic, principalul dezavantaj al acestor modele constă în dificultatea curăţării lor. Oricâtă grijă am avea, în timp uleiul va pătrunde pe lângă cuva metalică în interiorul carcasei de plastic a friteuzei, acesta defectându-se sau devenind în timp neutilizabil din cauza mirosului uleiului vechi, râncezit în interior. În cazurile cele mai nefericite uleiul acumulat în interiorul aparatului poate duce la declanşarea unui incendiu.

friteuza clasica material plastic

Practic curăţarea acestui tip de friteuze nu este imposibilă, dar necesită demontarea aparatului, ceea ce depăşeşte nivelul de cunoştinţe tehnice a majorităţii gospodinelor. În plus producătorii de regulă îngreunează accesul în interior prin folosirea unor şuruburi cu cap special, în locul celor tradiţionale cu cap pentru şurubelniţă normală sau în cruce.

Exemple: Tefal One Filra FF1621, DeLonghi F26200, Tefal Super Uno, Tefal Versalio Deluxe (ultima cu capac transparent, de sticlă).

Friteuzele semiprofesionale

Acestea sunt identice cu friteuzele profesionale din bucătăriile unităţilor de alimentaţie publică, cu o singură excepţie: au dimensiuni mai reduse, adaptate uzului casnic. Sunt construite aproape integral din oţel inoxidabil, excepţie cel mult butoanele, panoul de control şi eventual mânerele.

Se (dez)asamblează în vederea curăţării extrem de simplu şi rapid, în numai câteva secunde, fără a necesita nici un fel de scule sau cunoştinţe speciale. Componentele acestui tip de friteuze pot fi curăţate în maşina de spălat vase.

friteuza semiprofesionala inox

Sunt extrem de fiabile, uşor de întreţinut şi practice din toate punctele de vedere. În plus fiind de inox aspectul lor exterior nu se degradează în timp.

În magazinele româneşti de electrocasnice găsim următoarele modele de friteuze semiprofesionale din inox: Taurus Profesional Spin, Unold 3 L 2200W, Catler DF 4010 şi Tristar FR-6929.

Friteuzele semiprofesionale duble

Sunt similare cu cele din categoria anterioară, dar includ două cuve separate în aceeaşi carcasă, fiecare cu control separat al funcţionării, al temperaturii etc. Sunt destinate persoanelor care folosesc intens friteuza pentru diverse preparate şi au nevoie de două pentru mai multă flexibilitate în utilizare.

friteuza semiprofesionala dubla inox

Astfel într-o cuvă se pot face numai cartofi prăjiţi, în cealaltă numai peşte sau alte preparate din carne. Sau într-o cuvă se pot prepara alimente date prin făină, care necesită o schimbare mai frecventă a uleiului, în timp ce în cealaltă cuvă se pot pregăti alimentele care păstrează puritatea uleiului pentru mai mult timp. Combinaţiile sunt multe şi diverse, iar friteuzele duble pot fi alegerea perfectă în locul cumpărării a două friteuze separate pentru diverse utilizări.

Exemple: pe piaţa românească friteusa nu demult se găsea modelul AEG FR 5548, dar acum nu mai există nicăieri; pe Amazon Team F27M Pro CoolZone, Swan SD6041 şi Buffalo Double Fryer.

Friteuzele cu coş rotativ

În vederea micşorării cantităţii de ulei folosite, acest tip de friteuze au cuva şi coşul de formă rotundă înclinate faţă de orizontală. Astfel uleiul fierbinte se va acumula în partea de jos a cuvei, iar coşul se va afla într-o permanentă mişcare de rotaţie pentru ca alimentele conţinute să fie trecute prin ulei. Friteuzele cu coş rotativ folosesc mai puţin de jumătate din cantitatea de ulei dintr-o friteuză normală de capacitate echivalentă. Exemplu: DeLonghi Rotofry.

friteuza cos rotativ

Friteuzele cu paletă rotativă

Din această categorie fac parte celebrele friteuze Actifry de la Tefal. Ele împing la extrem economia de ulei realizată de friteuzele cu coş rotativ. Sistemul Actifry elimină de tot coşul pentru alimente, acestea fiind aşezate direct în cuvă. Se adaugă o singură lingură de ulei, iar un braţ rotativ are grijă ca întreaga cantitate de alimente să fie trecută prin ulei. O turbină asigură circulaţia aerului fierbinte şi prăjirea uniformă a alimentelor.

Vârful de gamă, friteuza Tefal Actifry Nutritious & Delicious AH900036 este una dintre puţinele friteuze (dacă nu singura) având tava cu înveliş antiaderent ceramic. Învelişul antiaderent este necesar doar în cazul friteuzelor care gătesc cu ulei puţin (în cazul de faţă o lingură) sau fără ulei. La cele normale alimentele scufundate în ulei se află în coş, nu intră în contact cu pereţii vasului şi deci nu mai contează învelişul lui.


friteuza Tefal actifry cu aer cald si o lingura de ulei

În afară de Tefal, singura prezentă pe piaţa românească, mai există şi alte firme care produc acest tip de friteuze. De exemplu Breville Halo Health Fryer.

Friteuzele cu aer cald, fără ulei

Dacă spuneam despre friteuzele Actifry că împing la extrem economia de ulei, despre friteuzele cu aer cald putem spune că o împing dincolo de extrem. Mai precis, aceste friteuze nu folosesc nici o picătură de ulei, prepararea alimentelor fiind asigurată de un flux continuu de aer fierbinte. Din acest motiv nici nu ştiu dacă este corect să le denumim friteuze, fiind practic nişte cuptoare cu convecţie mai micuţe. Dar cum producătorii le numesc friteuze, iar magazinele de electrocasnice le pun în acelaşi raion, le vom considera şi noi la fel. Exemple: Philips Viva Collection HD9220/50 (alb), Philips Viva HD9220/20 (negru) şi Russell Hobbs Purifry.

friteuza cu aer cald fara ulei

Friteuze încorporabile

Dacă folosiţi frecvent friteuza, iar aparatele electrocasnice din bucătăria dvs. sunt de tip încorporabile, se poate evita ca friteuza să strice armonia ansamblului. Există şi friteuze încorporabile, de foarte bună calitate, construite integral din inox. Exemple: Miele CS1411F, Hotpoint DK F (IX) şi Pyramis F3024F Domino

2. Caracteristici tehnice

Capacitate alimente şi ulei

Aici avem de-a face cu două aspecte care se comunică ambele în fişa de prezentare a unei friteuze:

  • volumul de ulei, de regulă între 1,5 şi 3 litri
  • cantitatea de alimente preparabilă într-o şarjă, între 0,7-2 kg

Din punct de vedere economic, alegerea logică ar fi o friteuză cu un raport cât mai mic între cele două, de exemplu un litru de ulei la un kilogram de alimente.

Din punct de vedere practic, o friteuză care foloseşte o cantitate mai mare de ulei va găti mai uniform şi mai rapid alimentele. Aceasta se întâmplă deoarece la introducerea alimentelor reci în uleiul fierbinte, temperatura uleiului încins va scădea pentru o perioadă de timp. Dacă avem o cantitate mai mare de ulei, atunci şi cantitatea de căldură înmagazinată de acesta este mai mare şi deci va fi mai puţin influenţat de alimentele reci introduse. Din acest motiv o friteuză cu o capacitate mai mare de ulei poate oferi o rezultate mai bune în bucătărie.

O soluţie la îndemână pentru a evita răcirea prea puternică a uleiului, indiferent de capacitatea friteuzei, este introducerea treptată a alimentelor reci, pe parcursul a 1-2 minute, pentru a da timp rezistenţei electrice să compenseze pierderea temperaturii.

Puterea electrică

Puterea de încălzire a friteuzelor de uz casnic este de regulă între 1 şi 3 kw. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai bine. Uleiul va atinge mai rapid temperatura optimă şi va reveni mai rapid la această temperatură după introducerea alimentelor reci.

Din punct de vedere al consumului, nu există nici o diferenţă între o friteuză de putere mai mică şi una mai puternică. Dacă privim contorul, ambele consumă aceeaşi cantitate de energie pentru a prăji de exemplu un kilogram de cartofi. Diferit este doar timpul în care o fac.

Termostat

Posibilitatea alegerii temperaturii uleiului pe o plajă cât mai largă este o facilitate foarte importantă în cazul friteuzelor. Majoritatea oferă posibilitatea reglarea temperaturii de gătire între 110-190 grade Celsius, în funcţie de alimentele preparate. Cele mai sofisticate pot avea şi un termometru digital pentru afişarea temperaturii curente. Există însă şi modele mai simple, fără nici o posibilitate de reglaj, doar un buton de pornit/oprit.

friteuza cu temporizator timer cronometru si termostat

Temporizator

Un accesoriu cu utilitate redusă în cazul friteuzelor cu ulei, deoarece uleiul este foarte fierbinte şi se va răci încet, astfel încât dacă nu suntem prezenţi să scoatem alimentele la momentul optim, prezenţa temporizatorului nu ne va fi de nici un folos. La modelele de friteuze cu aer cald prezenţa unui temporizator (cronometru sau timer, cum mai este denumit) poate fi de un real folos.

Filtru ulei

Unele modele sunt dotate cu un filtru de ulei, iar prezenţa acestuia menţine pentru mai mult timp calitatea uleiului, prin eliminarea particulelor desprinse din alimentele preparate. În lipsa unui filtru, uleiul poate fi periodic curăţat de resturile alimentare trecându-l printr-o pâlnie căptuşită cu un con de hârtie de filtru de cafea.

Stoarcerea uleiului prin centrifugare

Friteuza Taurus Profesional Spin este dotat cu un mecanism pentru eliminarea prin centrifugare a surplusului de ulei de pe alimentele preparate. Puteţi vedea funcţionarea acestui mecanism în videoclipul următor:

Curăţare şi întreţinere

Uşurinţa cu care poate fi menţinută curată este la fel de importantă în cazul friteuzei, ca în cazul tuturor electrocasnicelor din bucătărie. Acesta este un criteriu care avantajează modelele semiprofesionale, din inox.

Robinet ulei

Friteuzele profesionale din bucătăriile restaurantelor sunt dotate cu robinet de golire, necesar datorită capacităţii lor mari. Unele modele de uz casnic sunt şi ele dotate cu un astfel de robinet, dar utilitatea acestuia este discutabilă. Poate fi util dacă obişnuiţi să goliţi uleiul între utilizări într-o sticlă şi să-l puneţi spre păstrare în frigider, pentru a-i prelungi durata de viaţă.

friteuza cu robinet golire ulei

Alte dotări:

  • Fereastra supraveghere pe capacul friteuzei, pentru a putea arunca o privire în interior fără ridicarea capacului, are o utilitate limitată întrucât aceasta are tendinţa de a se aburi în timpul funcţionării
  • Friteuza transparentă este o soluţie inedită la problema de la punctul anterior. De producţie germană, friteuza Caso GF 100 este transparentă în întregime, oferind o vedere perfectă asupra gradului de prăjire a alimentelor din interior. Este alegerea perfectă pentru cei care doresc să aibă în permanenţă lucrurile sub control.
  • Stocarea cablului de alimentare într-un locaş prevăzut pe spatele friteuzei, inutil dacă o folosiţi des şi nici nu o scoateţi din priză.
  • Cablu de alimentare magnetic, o soluţie mai rar întâlnită pe piaţa europeană, mai frecventă pe cea americană. Cablul dispune de un sistem de conectare magnetică la frizteuză, pentru a elimina posibilitatea producerii accidentelor prin agăţarea cablului de alimentare.
  • Termoizolaţia componentelor fierbinţi ale friteuzei, astfel încât ele să nu poată fi accidental atinse din exterior. Este dotare standard pe toate friteuzele comercializate în magazinele de specialitate, însă puteţi avea surpriza ca ea să lipsească de pe aparatele noname din bazaruri sau buticuri cu produse chinezeşti.
  • Coşuri multiple – unele tipuri de friteuze semiprofesionale oferă posibilitatea folosirii în funcţie de nevoi fie a unui coş mare, fie a două mai mici, ele fiind livrate cu trei coşuri pentru alimente. Putem astfel pregăti în acelaşi timp alimente cu durata de preparare diferită. Exemplu: Judge Deep Fat Fryer Multi Basket.
Facebooktwitter
Powered by WordPress