Ghid electrocasnice

Top 23 furculiţe deosebite

Furculiţa este una dintre ustensilele de bucătărie care nu prea pare a lăsa loc de îmbunătăţiri majore în afara variaţiunilor de design. Şi totuşi cu puţină imaginaţie se pot face multe lucruri inedite, dar nu întotdeauna şi utile. Dintr-un obiect care face un lucru bine, furculiţa poate deveni un obiect care face două lucruri… nu neapărat prost, dar oricum nu la fel de bine. Sau alteori poate deveni un obiect poate inutil, dar frumos. Să vedem câteva exemple:

3 în 1: furculiţă, lingură şi cuţit

O combinaţie multifuncţională, gândită în scopul de a reduce cantitatea de bagaje în excursii, la picnic şi alte evenimente în aer liber. Un capăt este linguriţă, cealaltă furculiţă iar pe una din laturile ei avem o muchie zimţată cu rol de cuţit pentru grătar. Este disponibilă sub denumirea de Spork, într-o versiune de titan uşoară dar extrem de rezistentă şi o mulţime de versiuni din material plastic, în cele mai diverse culori, mate sau translucide.

Furculiţa-cuţit pentru pizza

Am prezentat pe larg cu câteva zile în urmă NyFork, furculiţa-cuţit pentru pizza şi nu are sens să reiau textul. Poate fi cumpărată de pe www.innoprousa.com.

Airfork One

Fabricată din oţel inoxidabil şi îmbrăcat în cauciuc siliconic de uz alimentar, forma îi dezvăluie inechivoc destinaţia: o furculiţă pentru copii. Poate fi comandată de la Fred&Friends.

Tacâmuri dinozaur

Ca şi modelul precedent, este un set pentru copii, constând dintr-o linguriţă şi o furculiţă din inox, cu mânerul îmbrăcat în cauciuc siliconic moale, plăcut la atingere, de forma corpului unor dinozauri sau şopârle. Sunt comercializate tot de către Fred&Friends.

Tacâmuri jucării

Tacâmurile jucării pentru copii le-am prezentat deja mai pe larg. Setul constă într-o furculiţă, o linguriţă, un împingător şi o farfurie specială pentru ele. Designul tematic reproduce un set de utilaje de construcţii sau de grădinărit, în funcţie de destinaţia lor, pentru băieţei sau pentru fetiţe.

Calamete, furculiţa pentru paste

De provenienţă japoneză, este o furculiţă optimizată pentru consumul pastelor făinoase lungi, spaghete, tăiţei ş.a. Este inspirată din forma mâinii umane, unde o parte importantă a funcţionalităţii este dată de degetul mare opozabil celorlalte degete. Se găseşte la Japan Trend Shop.

Furculiţa cu ventilator

O furculiţă care are grijă ca niciodată să nu ne mai ardem cu mâncarea fierbinte. Evident furculiţa cu ventilator este doar o glumă. Deocamdată.

Furculiţa pentru stridie

O combinaţie furculiţă-cuţit. Se utilizează capătul cuţit pentru a deschide stridiile sau scoicile şi capătul furculiţă pentru a consuma conţinutul cochiliei. Este o reproducţie după un model din secolul al XVIII-lea. Poate fi văzută la Wartski, un magazin de antichităţi şi bijuterii. Am spus „poate fi văzută” deoarece având în vedere preţul ei, nu cred că cineva ar dori să o cumpere.

Furculiţa pentru deget

Natura ne-a dotat pe fiecare o pereche de „furculiţe” cu 4+1… degete. Pentru a creşte acurateţea lor, degetul poate fi extins cu această furculiţă specială, o imitaţie la scară redusă a ghearelor de Wolverine. Din oţel inoxidabil, sunt perfecte pentru petreceri cu bufet suedez, dar le adoră şi copiii. Momentan se pare că Finger Forks sunt scoase din fabricaţie.

Furculiţe pentru degete

Din plastic viu colorat, acestea reprezintă o formă intermediară între a mânca cu mâinile goale sau folosind ustensile tradiţionale. Pot fi găsite la Archie McPhee.

Furculiţe de aperitive

Asemănătoare cu modelul precedent, acestea vor să fie un înlocuitor pentru beţişoarele de scobitoare la servirea aperitivelor. Se comercializează în seturi de 12 bucăţi divers colorate, fiind disponibile pe amazon.com

Furculiţa pentru popcorn

Este din plastic şi are o formă aparte, asemănându-se mai degrabă cu o pensetă. Este utilă dacă consumăm popcorn cu diverse ingrediente unsuroase sau lipicioase, ca de exemplu zahăr ars. De asemenea poate avea rol educaţional în dezvoltarea coordonării mişcărilor la copii. Se poate cumpăra de pe Amazon ca seturi de Popcorn Fork sau ca parte componentă a unor truse complete pentru popcorn.

Ustensile pentru beţişoare

Creaţia unui designer ceh, acestea se ataşează la capătul unei perechi de beţişoare chinezeşti, transformându-le într-o furculiţă sau o linguriţă. Purtate în buzunar, pot scoate din încurcătură un occidental nefamiliarizat cu utilizarea beţişoarelor când se află în vizită în extremul orient. Nu am informaţii dacă sunt comercializate sau au rămas în faza de idee.

Furculiţa deschizător de sticle

Făcută din inox, acest obiect este în acelaşi timp furculiţă şi deschizător de sticle de bere. Nu ştiu cât de practică este această combinaţie, dar fiind de câţiva ani pe piaţă, se pare că are ceva succes. Numită Forked Up, poate fi cumpărată de pe www.shopmodi.com

Furculiţa tornadă

Aceasta este un interesant exerciţiu de design, dinţii ondulaţi ai furculiţei având rolul de a reţine mai bine pastele făinoase lungi, ca de exemplu spaghetele. Mai multe detalii pe relogik.com

Furculiţa Hard Rock Cafe

Aceasta este un element grafic cu înalt impact vizual, reprezentând spiritul specific lanţului de cafenele Hard Rock Cafe.

Pozitiv/negativ

Numită IN/SET, creaţia designerului german Judith Hoefel este destinată servirii salatei. Cele două piese se îmbină perfect într-una singură pentru prezentare sau stocare. Foarte durabile, sunt din oţel inoxidabil de bună calitate şi finisaj mat. Pot fi cumpărate de pe www.shopmodi.com

Furculiţa Spork din titan

Rezultată din colaborarea Triple Aught Design şi Snow Peak, două firme specializate pe echipamente destinate turismului montan, combinaţia dintre o lingură şi o furculiţă denumită Spork a ajuns destul de apreciată pe mapamond. Este fabricată din titan, un material extrem de uşor şi rezistent, fiind disponibilă în două mărimi, respectiv Spork de 16,5 cm (există şi în varianta colorată prin electroionizare) şi Spork scurt de 11,7 cm (şi aici).

Furculiţa multifuncţională

Eat’N Tool este o ustensilă multifuncţională pentru excursionişti, muncitori pe şantier, fermieri etc. Este creaţia designerului newyorkez Liong Mah. Combină într-un singur instrument o furculiţă, o linguriţă, un deschizător de sticle, o şurubelniţă, trei chei fixe (de 6, 8 şi 10 mm) şi o carabină. Având în vedere destinaţia s-a, ar fi fost cu adevărat util şi includă şi un deschizător de conserve. Pentru mai multe detalii sau achiziţie vizitaţi www.crkt.com

Kung Foon

Încă o variaţiune pe tema combinaţiei de furculiţă/linguriţă într-o singură piesă. De data aceasta ceea ce o face mai deosebită este mânerul ei. Destul de scurt în lungime, mânerul poate fi prelungit prin folosirea unei perechi de beţişoare chinezeşti. Interesant atât din punct de vedere practic, cât şi estetic, combinaţia lemnului cu oţelul inoxidabil fiind una reuşită. Totodată prin această soluţie se rezolvă şi principala problemă a ustensilelor de bucătărie cu mâner din lemn, respectiv distrugerea părţii lemnoase din cauza contactului repetat cu lichide. Aici fiind vorba despre doar două beţişoare normale, acestea pot fi oricând înlocuite. Poate fi cumpărată de la www.gsioutdoors.com

Furculiţă telescopică

Încă o unealtă de genul celei precedente, dar de data aceasta cu mâner telescopic, care se extinde până la lungimea de 53 cm. Dacă îi găsiţi o utilizare practică, o puteţi cumpăra de pe mcphee.com. Este disponibilă şi în format de furculiţă clasică dar cu mâner telescopic.

Furculiţa pliabilă

Imită briceagul pliabil, dar în loc de lamă are o furculiţă. Poate fi văzută tot pe mcphee.com

Tacâmuri antigravitaţionale

Un set compus din linguriţă, furculiţă şi cuţit, care lasă impresia că ar învinge gravitaţia. Efectul inedit este obţinut prin forma şi distribuirea volumului materialului de fabricaţie. Deocamdată este un exerciţiu de design industrial, dar într-o zi poate deveni un produs real, potrivit în special pentru mesele festive. Pentru mai multe imagini, vizitaţi www.industrialdesignserved.com

Sursa de inspiraţie: www.toxel.com