Ghid electrocasnice

În locuinţe mici ce alegem, electrocasnice integrate sau independente?

Soluţiile de tipul bucătărie completă integrată într-un singur corp de mobilier prezintă un interes destul de mare şi printre români, chiar dacă opţiunile disponibile pe piaţă sunt reduse, aproape nule. Cererea pentru garsoniere şi locuinţe mici este una dintre cele mai mari de pe piaţa autohtonă de imobiliare, cu toate acestea producătorilor români le cam lipsesc din ofertă soluţiile destinate special amenajării eficiente a spaţiilor de locuit reduse. Dar oare soluţiile integrate, compacte, sunt o alegere bună?

Atenţie, aici nu vorbim despre electrocasnice încorporabile, ci despre unele integrate într-un singur corp, ca de exemplu conceptul Micro-Kitchen de la General Electric. Însă în oarecare măsură observaţiile sunt valabile şi pentru electrocasnicele încorporabile.

Pe de o parte, da. Scăpăm de bătaia de cap privind înghesuirea unui număr de electrocasnice indispensabile într-un spaţiu limitat. Designul ansamblului este unitar şi se integrează cu uşurinţă în linia generală, dacă există una. Eficienţa utilizării spaţiului este maximă, greu sau imposibil de atins prin combinarea unor aparate electrocasnice de sine stătătoare.

Pe de altă parte, chiar dacă alegerea unei bucătării de tipul toate într-una este tentantă, aceasta are şi câteva dezavantaje specifice, ca de exemplu:

A nu se interpreta acest articol ca un demers împotriva alegerii unor soluţii de amenajare interioară de tip mobilier compact cu electrocasnice integrate sau încorporate. Ca de regulă în domeniul electrocasnicelor, nu există o alegere perfectă universală. Există însă cea mai bună alegere pentru nevoile individuale ale fiecăruia. De aceea mă abţin să scriu articole de genul „cel mai bun…”. Mi se pare mult mai corect să atrag atenţia asupra avantajelor şi dezavantajelor opţiunilor disponibile, astfel ca fiecare să poată face alegerea perfectă pentru nevoile lui personale.