Ghid electrocasnice

Cel mai economic bec LED din lume

În 2007 Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii a lansat o competiţie pentru producerea unui bec super-economic pe baza tehnologiei LED, cu puterea echivalentă unui bec cu incandescenţă de 60 de waţi (900 de lumeni). Criteriile tehnice puse erau deosebit de drastice (consum de până la 10 waţi, durata de viaţă, lungimea de undă, calitatea componentelor etc.) motiv pentru care după 3 ani de la lansare s-a înscris un singur competitor pentru premiul de 10 milioane de $: Philips. Acesta a fost declarat şi câştigător în 2011, după un an şi jumătate de teste riguroase. În 2012, de Ziua Pământului, becul câştigător a ajuns pe rafturile magazinelor.

Noul bec, cu consum de numai 10 waţi pentru o putere luminoasă echivalentă becului tradiţional de 60 de waţi are o culoare a luminii perfect naturală, este lipsită de substanţele toxice în actualele becuri economice (cantităţi infime de vapori de mercur) şi are o durată de viaţă de minim 30.000 de ore, ceea ce ar fi echivalentul a 20 de ani la o utilizare medie de câte 4 ore zilnic. Economia realizată este de 83% faţă de un bec cu filament şi de 50% comparativ cu becurile economice fluorescente compacte. Se aprinde instantaneu, neavând nevoie de o perioadă de încălzire, iar puterea luminoasă este reglabilă dacă avem un întrerupător care permite acest lucru. Este foarte rezistent, fiind lipsit de componente din sticlă.

Preţul becului Philips va fi în SUA în jurul a 50-60 $, însă este de aşteptat ca acesta să fie subvenţionat de către distribuitorii de energie, astfel că preţul plătit de cumpărător va putea ajunge la 20-30 de dolari, în funcţie de unde este achiziţionat. Merită remarcat mecanismul prin care companiile distribuitoare de energie electrică subvenţionează produse care duc la scăderea consumului casnic şi deci la scăderea încasărilor proprii, beneficiind în schimb de măsuri compensatorii din partea statului, ca de exemplu creşterea preţului energiei vândute.

Philips are pe piaţă încă din 2010 o versiune mai ieftină şi mai puţin performantă a acestui bec. Pe piaţa americană a instalaţiilor de iluminat 20 la sută din vânzările companiei olandeze o reprezintă soluţiile pe bază de LED-uri, faţă de aproape zero cu trei ani în urmă.

Următoarea ţintă este crearea unui bec LED cu puterea echivalentă unuia cu filament de 100 de waţi. Becurile tradiţionale de 100 W nu se mai produc şi nu se mai află la comercializare, însă producerea unui bec LED cu luminozitate echivalentă întâmpină probleme datorită căldurii degajate, căldură care dacă nu este eliminată corespunzător duce la scurtarea duratei de viaţă a ledurilor. Până însă se depăşesc aceste probleme tehnice, putem liniştiţi folosi două becuri de echivalent 60 W în locul unuia de 100 W, dacă corpul de iluminat dispune de spaţiul necesar.

Eu sunt nerăbdător să văd becul pe piaţa europeană. La jumătatea anilor ’90 am început să folosesc becuri economice fluorescente compacte şi sunt deosebit de satisfăcut de ele. Primele două cumpărate erau Osram şi deşi pe cutie se spunea că au durata de viaţă de 6 ani, au rezistat unul 10 şi celălalt 11 ani de exploatare cotidiană intensă. Acum sunt la a doua serie de becuri economice, toate Osram şi Philips. Şi sunt convins că noile becuri cu LED îşi vor merita fiecare leu. Cumpărarea lor de peste ocean nu este o alternativă deoarece în SUA reţeaua electrică are 110 volţi, în timp ce în Europa avem 220 volţi. Deci trebuie să aşteptăm versiunea europeană a becului. Şi poate până atunci mai scad şi preţurile.

Completare: versiunea anterioară acestui bec, care apare şi ea în prezentarea video, a ajuns şi pe piaţa românească şi poate fi cumpărată de la eMag. Are o luminozitate echivalentă unui bec de 75 waţi (1055 lumeni) la un consum de numai 17 waţi, o lumină caldă şi o durată de viaţă în jurul a 25.000 ore.

Sursa: usatoday.com