Căşuţe de carton, lemn şi mobilier pentru copii

Casute joaca copii

Articolul acesta deviază puţin de la tematica noastră, dar cred că merită să dedicăm câteva rânduri semnalării unei idei superbe pentru cei mai mici membrii ai familiei, prezentate zilele trecute de cnet.ro: căsuţe pentru copii. Cu toţii ne amintim cât de mult ne plăcea când eram mici să ne jucăm sub masă, sub pat sau în corturi făcute din pături. Copiilor din toată lumea le place asta. Peste ocean s-a născut o mică industrie în jurul acestui mod de joacă al copiilor, mergând de la mici construcţii de carton până la căsuţe de lemn la scară redusă (playhouse) amplasate în curte şi destinate special pentru joaca celor mici.

Pentru apartament cele mai pretabile sunt variantele de carton, care pot fi atât în formă de căsuţe în miniatură cât şi alte modele, gen castel, corabie, tanc, navă spaţială etc. Cu puţină imaginaţie pot fi asamblate din bucăţi de carton de la ambalajele care abundă în fiecare oraş. Se pot eventual acoperi cu hârtie albă sau colorată ori se pot vopsi în alb cu un spray vopsea iar după finalizare copilul îşi poate exersa talentele grafice la ornamentarea jucăriei nou create. Filmuleţul din articolul citat prezintă o construcţie mai elaborată, este pliabilă şi care poate lua o multitudine de forme în timpul utilizării.

Altă variantă ceva mai costisitoare constă în alegerea unui mobilier special pentru camera copiilor, care include în colţul camerei şi un spaţiu de joacă multifuncţional. Este ceva mai mult decât oferă în prezent fabricanţii din România, care se limitează ca pentru copii să producă mobilier mai viu colorat şi eventual adaptat înălţimii lor, nu şi nevoilor specifice vârstei. O realizare excepcepţională puteţi vedea aici, iar alte exemple reuşite vedeţi în imaginile următoare:

Cei care stau la casă şi au ceva spaţiu în curte, pot aborda construcţia unei căsuţe de joacă în aer liber. Sunt necesari câţiva stâlpişori de lemn, scândură sau placaje, o bucată de material pentru acoperiş şi mai ceva mărunţişuri, ori rămase de la construcţia casei, ori se pot procura de la un magazin de bricolaj. Pentru geamuri se vor folosi plăci de plexiglas transparent sau de policarbonat compact (nu celular), policarbonatul fiind un material mai transparent chiar şi decât sticla, flexibil şi foarte rezistent, aproape imposibil de spart. Construcţia poate fi executată de un tâmplar sau chiar în regie proprie, putând fi o activitate plină de satisfacţie pentru timpul liber. Ca sursă de inspiraţie pot fi folosite nenumăratele modele de pe internet, iar la o căutare mai atentă se pot găsi chiar şi planuri complete, ca de exemplu la www.backyardspaces.com/playhouses.html (m-au rugat oamenii să elimin linkul din cauza unor probleme cu un update al algoritmului Google). O variantă ar fi şi reproducerea la scară redusă a propriei case. Pentru mai multă utilitate, căsuţa de joacă poate fi compartimentată astfel încât să avem o încăpere accesibilă din exterior printr-o uşă încuiată în care putem depozita uneltele de lucru în grădină, de îngrijire a gazonului, bicicletele familiei sau altele.

Indiferent de varianta abordată, aceasta va reprezenta un excelent mod de a face copiii să stea mai puţin în faţa televizorului sau a calculatorului şi de a petrece mai mult timp jucându-se, dezvoltându-şi abilităţi pe care dacă n-o fac la vârstă fragedă, nu le vor mai putea recupera mai târziu. Totodată copilul va înţelege mai uşor că dacă acel spaţiu îi aparţine exclusiv lui, acest lucru vine şi cu responsabilitatea de trebui să-l întreţină curat şi ordonat.

Comentează

Powered by WordPress