Căşuţe de carton, lemn şi mobilier pentru copii

Casute joaca copii

Articolul acesta deviază puţin de la tematica noastră, dar cred că merită să dedicăm câteva rânduri semnalării unei idei superbe pentru cei mai mici membrii ai familiei, prezentate zilele trecute de cnet.ro: căsuţe pentru copii. Cu toţii ne amintim cât de mult ne plăcea când eram mici să ne jucăm sub masă, sub pat sau în corturi făcute din pături. Copiilor din toată lumea le place asta. Peste ocean s-a născut o mică industrie în jurul acestui mod de joacă al copiilor, mergând de la mici construcţii de carton până la căsuţe de lemn la scară redusă (playhouse) amplasate în curte şi destinate special pentru joaca celor mici.

Căsuţe de colorat din carton

Pentru apartament cele mai pretabile sunt căsuţele de colorat din carton, care pot fi atât în formă de căsuţe în miniatură cât şi alte modele, gen castel, corabie, tanc, navă spaţială etc. Cu puţină imaginaţie pot fi asamblate din bucăţi de carton de la ambalajele care abundă în fiecare oraş. Se pot eventual acoperi cu hârtie albă sau colorată ori se pot vopsi în alb cu un spray vopsea iar după finalizare copilul îşi poate exersa talentele grafice la ornamentarea jucăriei nou create. Filmuleţul din articolul citat prezintă o construcţie mai elaborată, este pliabilă şi care poate lua o multitudine de forme în timpul utilizării.

Câteva modele de căsuţe de colorat din carton sunt disponibile şi pe piaţa românească. Eu după câteva ore de căutări pe zeci de siteuri cu articole pentru copii le-am notat pe următoarele:

  • căsuţă de colorat cu modele (contururi) imprimate, cu dimensiunile de 63 x 81 x 96 cm, include 6 markere colorate, 120 lei la World of Toys şi 138 lei la 3 Pitici
  • căsuţă de colorat simplă, albă, fără modele imprimate şi fără accesorii, dar de construcţie robustă, dimensiuni 91 x 79 x 97 cm, preţ 197 lei la Hands On Education
  • diverse căsuţe şi castele de carton, cu modele imprimate, unele de dimensiuni de peste 100 cm, plus o gentuţă cu 80 de accesorii printre care carioci, creioane, lipici, stickere, forfecuţă. Preţuri între 150 şi 240 lei la Zâmbirici
  • castel de carton alb, construcţie solidă, dimensiuni 105 x 105 x 125 cm, fără alte accesorii, preţ 287 lei la Hands On Education

Preţurile sunt cele de la data scrierii acestor rânduri. Cel mai bine este să verificaţi preţul actualizat pe site, mai ales că în acest domeniu sunt foarte frecvente reducerile promoţionale. Ocazional marile lanţuri de magazine gen Kaufland şi Lidl au şi ele în ofertă căsuţe de colorat din carton, la preţuri mult mai accesibile.


Mobilier – spaţiu de joacă pentru camera copilului

Altă variantă ceva mai costisitoare constă în alegerea unui mobilier special pentru camera copiilor, care include în colţul camerei şi un spaţiu de joacă multifuncţional. Este ceva mai mult decât oferă în prezent fabricanţii din România, care se limitează ca pentru copii să producă mobilier mai viu colorat şi eventual adaptat înălţimii lor, nu şi nevoilor specifice vârstei. O realizare excepcepţională puteţi vedea aici, iar alte exemple reuşite vedeţi în imaginile următoare:

Singurul element de mobilier asemănător celor de mai sus existent pe piaţa românească este acest BebeMix pătuţ tip loft cu birou încorporat. Permite o utilizare foarte practică a spaţiului, în plus îi va satisface copilului plăcerea de a se căţăra, de a vedea lumea (camera) de sus.

Interesant este şi mobilierul modular, care se transformă odată cu creşterea copilului. La început este pătuţ cu ţarc pentru bebe şi dulăpior cu spaţii de depozitare. Odată cu creşterea copilului se poate transforma în pat pentru adolescent şi birou de şcoală. Se economisesc astfel nişte bani daţi pe mobilier într-o perioadă în care copilaşul creşte repede şi nevoile i se schimbă corespunzător. Un exemplu este acest Bertoni-Lorelli Mini Max beech, dar mai multe modele puteţi vedea pe pagina cu mobilă copii şi decoraţiuni de la eMag.


Căsuţe de lemn şi de plastic pentru copii

Cei care stau la casă şi au ceva spaţiu în curte, pot aborda construcţia unei căsuţe de joacă în aer liber. Sunt necesari câţiva stâlpişori de lemn, scândură sau placaje, o bucată de material pentru acoperiş şi mai ceva mărunţişuri, ori rămase de la construcţia casei, ori se pot procura de la un magazin de bricolaj. Pentru geamuri se vor folosi plăci de plexiglas transparent sau de policarbonat compact (nu celular), policarbonatul fiind un material mai transparent chiar şi decât sticla, flexibil şi foarte rezistent, aproape imposibil de spart. Evităm geamul de sticlă pentru a nu se tăia copii dacă îl sparg.

Construcţia poate fi executată de un tâmplar sau chiar în regie proprie, putând fi o activitate plină de satisfacţii pentru timpul liber. Ca sursă de inspiraţie pot fi folosite nenumăratele modele de pe internet, iar la o căutare mai atentă se pot găsi chiar şi planuri complete, ca de exemplu la www.backyardspaces.com/playhouses.html (m-au rugat oamenii să elimin linkul din cauza unor probleme cu un update al algoritmului Google). O variantă inedită ar fi şi reproducerea la scară redusă a propriei case.

Pentru mai multă utilitate, căsuţa de joacă poate fi compartimentată astfel încât să avem un locaş, o încăpere accesibilă din exterior printr-o uşă încuiată în care putem depozita uneltele de lucru în grădină, de îngrijire a gazonului, bicicletele familiei sau alte obiecte de uz casnic.

Căsuţele de lemn pentru copii în România sunt o raritate. Una din puţinele modele disponibile este această căsuţă din lemn cu etaj duplex. Mi-a atras atenţia şi o trăsură ornamentală din lemn, gândită pe post de căsuţă de joacă pentru copii. Puteţi vedea o asemenea trăsură de lemn la elfbebe.ro sau la nichiduta.ro.

Este în schimb disponibilă în magazinele de la noi o largă varietate de căsuţe din material plastic pentru copii. De cele mai diverse forme şi mărimi, unele inspirate din desene animate, castele pentru prinţese, căsuţă benzinărie, căsuţe duble, cabane, căsuţă dovleac etc. Divers colorate, în culori vii, uneori dotate cu diverse accesorii pentru joacă, sonerie, mici elemente de mobilier sau chiar funcţionalităţi suplimentare, ca de exemplu un tobogan micuţ. Le puteţi vedea (sau cumpăra) la:

Unele modele de căsuţe pot deveni, după ce copii cresc, un coteţ de lux pentru câinele familiei.

Indiferent de varianta abordată, aceasta va reprezenta un excelent mod de a face copiii să stea mai puţin în faţa televizorului sau a calculatorului şi de a petrece mai mult timp jucându-se, dezvoltându-şi abilităţi pe care dacă n-o fac la vârstă fragedă, nu le vor mai putea recupera mai târziu. Totodată copilul va înţelege mai uşor că dacă acel spaţiu îi aparţine exclusiv lui, acest lucru vine şi cu responsabilitatea de trebui să-l întreţină curat şi ordonat.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress