MTM RAD, ceas de mână cu detector de radiaţii

Ceasurile de mână reprezintă una dintre cele mai fericite combinaţii între funcţiile utilitare şi cele ornamentale ale unui obiect. Unele modele sunt adevărate bijuterii tehnice şi frecvent apar realizări noi, impresionante. Dincolo de design, evoluţia ceasurilor de mână este la fel de interesantă şi pe partea practică, utilitară. Cel mai recent exemplu este RAD, un ceas din seria MTM Special OPS, dotat cu un contor Geiger-Müller pentru măsurarea radiaţiilor ionizante la care este supus purtătorul.

Detectorul ultrasensibil de radiaţii ionizante dăunătoare integrat în acest ceas măsoară nivelurile de raze gamma în două moduri:

  • nivelul unei singure doze între 0,0001-9,999 milisievert (mSv)
  • valoarea expunerii cumulative de până la 4000 de microsieverts pe oră (µSv/h)

Utilizatorul îşi poate seta pragul maxim de radiaţie, până la 9999 mSv, iar o alarmă va suna atunci când a fost atins acest nivel. Valoarea nivelului radiaţiilor este afişat grafic şi poate fi afişat şi numeric, prin intermediul ecranului digital al ceasului. Acest ecran poate fi comutat să afişeze nivelul curent al radiaţiilor, expunerea cumulată la radiaţii, ora exactă sau data. Ora mai este afişată şi prin intermediul ecranului analogic, cu indicatoare pentru oră, minut şi secundă. Iluminarea afişajului analogic este asigurată de tuburile cu gaz tritiu din limbile indicatoare, în timp ce afişajul digital este iluminat electronic.

Ceasul MTM RAD este antiacvatic, rezistând până la 100 de metri adâncime. Alimentarea este asigurată de o baterie cu litiu cu durata de viaţă de 2-3 ani. Carcasa ceasului este din titan, iar sticla din cristal de safir, anti-reflexiv şi rezistent la zgârieturi. Din punct de vedere al aspectului exterior, sunt disponibile trei versiuni:

RAD este un instrument tehnic unic, destinat profesioniştilor din radiologie sau alte medii radioactive şi pentru cei familiarizaţi cu utilizarea contoarelor Geiger-Müller, terminologia radiologică şi implicaţiile sale. Din acest motiv manualul de utilizare este posibil să fie greu de înţeles pentru cineva lipsit de cunoştinţele de bază din domeniu.

Prin această realizare MTM îşi reconfirmă poziţia de lider în inovaţie pe gama ceasurilor de uz militar.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comentarii to “MTM RAD, ceas de mână cu detector de radiaţii”

  1. Foarte frumos designul la ceasuri si mai ales utilitatea

  2. Dan spune:

    Cum se poate achizitona si la ce pret?

  3. Antal spune:

    Dan, în articol sunt 3 linkuri (sub fotografii) care duc către pagina producătorului, spre cele trei versiuni ale ceasului. Erau trei la data scrierii articolului, acum văd că mai sunt numai două. Dacă-mi amintesc bine, ceasurile acestea era vorba că vor fi o ediţie limitată numeric. Dacă este aşa, este de înţeles dispariţia versiunii gri.

    Legat de preţ. Când pot oferi link spre pagina producătorului sau al unui vânzător, de regulă evit să specific preţul în articol deoarece acesta poate varia în timp. Poate să crească din diferite motive, dar poate să şi scadă, uneori chiar mult. Ceasul constă la momentul acesta 1500 USD (cred că la fel costa şi în momentul lansării).

Răspunde

Powered by WordPress